PREZIDENT: Čím menej sa o SIS hovorí, tým je zodpovednejšia a lepšia

03.05.2012 Bratislava

Bratislava 3. mája (TASR) – Slovenská informačná služba (SIS) bude mať od piatka 4. mája nového riaditeľa. Prezident SR Ivan Gašparovič do tejto funkcie dnes vymenoval na základe návrhu vlády Jána Valka.

"Nastupujete do služby, ktorá vám doteraz nebola blízka. Som presvedčený, že premiér spolu s vládou zodpovedne vyhodnotili vašu doterajšiu pracovnú činnosť v oblasti manažéra, pretože táto funkcia si takúto zodpovednosť a schopnosť vyžaduje. Som presvedčený, že nadviažete na všetko dobré, čo urobili vaši predchodcovia," adresoval pri slávnostnom akte Valkovi. Pripomenul mu jedno špecifikum tajnej služby a to je, že čím menej sa o nej hovorí, tým je zodpovednejšia a lepšia. Poprial mu preto, aby sa mu to podarilo zachovať.

Zároveň ho vyzval k tomu, aby spolupráca medzi SIS, vládou, jeho úradom a zložkami zodpovednými za bezpečnosť štátu a občana bola vždy v rámci zákonov a Ústavy SR. "Držím Vám k tomu palce, som presvedčený, že túto zodpovednosť zvládnete," podotkol.

Hlava štátu súčasne poďakovala predchádzajúcemu riaditeľovi Karolovi Mitríkovi za zodpovedné riadenie SIS. Gašparoviča tešilo pokračovanie spolupráce s ostatnými zahraničnými tajnými službami. SIS má preto podľa neho v súčasnosti z medzinárodného hľadiska zodpovedné miesto.

Premiér Robert Fico, ktorý Valka do tejto funkcie navrhol a kabinet ho na svojom minulotýždňovom zasadnutí 27. apríla odobril, o ňom dnes uviedol, že ide o schopného manažéra. Rovnako vyzdvihol ich vzájomnú dôveru a jazykovú zdatnosť nového šéfa SIS.

Na otázku, či by mal činnosť tajnej služby kontrolovať nový orgán nezávislý od vlády a Národnej rady (NR) SR, konštatoval, že osobitný parlamentný výbor má v tomto smere pomerne významné právomoci, ktoré na to postačujú. "Je to štandardný spôsob kontroly. Pokiaľ minister vnútra alebo niektorý iný minister s takouto agendou prídu, môžeme o tom hovoriť, ale toto momentálne pre mňa nie je priorita," podčiarkol.
 

Vyberte región